Wat vergt een MBA van je?

Naast het feit dat een MBA een financiële investering is kost het ook nog behoorlijk wat tijd. Om die reden wordt wel eens gegrapt dat MBA staat voor ‘marriage breaking activity’. De meeste MBA’ers vinden dat wat overdreven, maar onderschrijven wel dat een MBA behalen tijdrovend is. Omdat de reputatie van business schools en de waarde van hun opleidingen sterk afhankelijk zijn van opleidingskwaliteit zullen de decanen de programma’s niet snel ‘lichter’ maken.

Toch zijn business schools innovatief als het gaat om ‘studeerbaar’ maken van de MBA. Afstandsonderwijsinstellingen organiseren hun MBA-programma zodanig dat de studenten de studietijd kunnen spreiden. Een ander antwoord op het verlichten van studielast is het aanbieden van modulaire MBA programma’s waarbij je kiest om een bepaalde periode (veelal tussen drie en zes maanden) te studeren en vervolgens even te pauzeren. Het nadeel van deze aanpak is dat studenten gemakkelijker stoppen met de opleiding.

Business Schools die Action Learning toepassen laten hun studenten werken aan echte projecten voor hun organisatie. Op die manier tellen sommige werkuren ook voor de MBA-opleiding en vice versa. Deze methode zorgt tevens voor meer commitment aan het project: geen analyse van een Amerikaanse case maar je eigen situatie verbeteren en daar tegelijkertijd op afstuderen.

Als laatste troef hebben sommige business schools trainingen in het programma geïmplementeerd die sneller en effectiever studeren bevorderen. Door dit in het begin van de opleiding aan te bieden is de leerervaring van de studenten gelijk gebleven maar is de studielast toch lager.

Het wordt voor aankomende studenten ook aangeraden om bij het vergelijken van verschillende instituten de studeerbaarheid in acht te nemen. Immers, als de studeerbaarheid laag is wordt de kans op uitval groter en daarmee het afbreukrisico van de financiële en persoonlijke investering.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *