Wat is meerwaarde MBA opleiding?

Wanneer is het verstandig om een MBA-opleiding te volgen? Veelal wordt deze opleiding gevolgd om een volgende stap in de eigen ontwikkeling of de carriere te nemen. Vaak belanden mensen gaandeweg op een positie of in een rol, waarvoor zij niet altijd de complete achtergrond of opleiding voor hebben. Het na een paar jaar werken weer volgen van een studie, of dit nou een post-academische opleiding is of een beroepsopleiding, biedt nieuw perspectief.

Maar wat is nou precies de meerwaarde van een MBA opleiding? We behandelen dit aan de hand van een voorbeeld, aangedragen door opleider Avans-plus.
Anthony van Ganzewinkel was toe aan een MBA opleiding toen hij zo’n drie jaar geleden werd benaderd voor zijn huidige functie als DGA van AMC en IAB, twee metaalconstructiebedrijven in België en Duitsland; “deze uitdaging heb ik met beide handen aangegrepen. Ik was mij er echter ook van bewust dat de door mij voltooide opleiding als klassiek musicus aan het conservatorium niet bepaald aansloot op mijn werkveld. Door de functies die ik na mijn studie had uitgeoefend, had ik weliswaar competenties ontwikkeld die mij hielpen bij het uitoefenen van mijn werkzaamheden. Maar ik heb ervaren dat ik niet over het passende kennisniveau beschikte om de gesprekspartner te zijn die ik graag zou willen zijn.”

Om zijn kennisachterstand weg te werken, koos Anthony voor een Nederlandstalige Executive Master of Business Administration (MBA) bij Avans+ . “De tweeënhalf jarige opleiding is erg praktisch opgesteld. Er is ruimte om casussen uit de eigen beroepspraktijk in te brengen. De gemaakte papers en opgedane kennis op het vlak van bijvoorbeeld Operations Management, Financieel Management of Marketing Management bieden eigenlijk direct een toegevoegde waarde in mijn eigen dagelijks werk. Daarnaast werken de studenten intensief samen in een businessproject. In dit project komt een vraagstuk aan de orde dat speelt binnen de organisatie van een van de studenten. Naast de zekerheid van praktische relevantie door de ingebrachte casus, is het minstens zo leerzaam om de processen die omgaan in de groep, en de valkuilen en kansen daarin, mee te maken.”

Het is in elk geval van groot belang om een groep te hebben waarbij de andere deelnemers een voldoende ruim ervaringsniveau hebben. “Door het verschil in achtergrond en werkomgeving brengt iedereen zijn of haar ervaring of specialisme in. Daardoor is er bij de liggende vraagstukken eigenlijk altijd wel een student die er meer van weet, en is het eigenlijk altijd zo dat de meningen binnen de groep zeer uiteenlopen. Erg interessant om alle discussies en gedachtenwisselingen mee te maken.” En het allerbelangrijkste; bedenk voordat je aan een dergelijke opleiding begint, dat dit een behoorlijke aanslag op je tijdsbesteding en priveleven zal hebben. Het is niet altijd eenvoudig de juiste balans te vinden tussen werk, privé en deze studie.

Het voorbeeld lijkt goed te gelden voor de meeste MBA-opleidingen. Aandachtspunten waar je wat ons betreft in elk geval op moet letten zijn een curriculum en opleidingsopzet met een goede mix tussen theorie en praktijk, met de nadruk op actuele en concrete casussen, een groep van mede-studenten met voldoende ervaring waar je wat van kan leren, zowel door groepsdiscussies als door gezamenlijke opdrachten. En inderdaad aandacht voor de vereiste inspanning die de opleiding zal vergen; dit is niet eenvoudig te combineren met een drukke baan en een gezin, denk hier van te voren goed over na.
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *