Wat is belangrijk voor een topcarrière?

Welke factoren en eigenschappen zijn bepalend voor het bereiken van de top in het zakenleven? The Executive Network heeft op basis van een uitgebreide enquête in de top van het Nederlandse bedrijfsleven drie cruciale kenmerken vastgesteld. Dit zijn; afkomst, karaktereigenschappen en het nemen van de juiste beslissingen.

Karaktereigenschappen cruciaal

Niet alleen opvoeding, scholing en opleiding zijn belangrijk. Vooral doorzettingsvermogen, inzet en nieuwsgierigheid zijn belangrijk. En dit zijn persoonlijke eigenschappen. Een sterke drive en geloof in eigen kunnen is onontbeerlijk voor een topfunctie; “Meer dan de helft wist vroegtijdig dat ze een carrière als executive ambieerde en heeft hier tijdens de loopbaan nooit aan getwijfeld. Zo ook niet aan eigen capaciteiten.” Je moet dus zeker van je eigen kunnen zijn, en niet teveel twijfelen.

Emotionele intelligentie

Verder is IQ minder belangrijk dan gedacht. Een beetje slim is belangrijk, maar je hoeft niet super-intelligent te zijn. Een goed ontwikkelde EQ (emotionele intelligentie) is essentieel. Zo is het continue bouwen aan en onderhouden van een goed netwerk belangrijk. Tot slot gaat het toch echt om de keuzes die je zelf maakt. Pak je een kans als die voorbij komt, en zet je je daar maximaal voor in?

Opleiding relevant

Hoe zit het dan met de opleiding van de Raden van Bestuur, ofwel de directeuren, CEO’s, CFO’s en COO’s? Twee-derde van het hogere kader heeft een universitaire studie afgerond. En een kwart van de top heeft een HBO opleiding gevolgd. Maar liefst een vijfde heeft een MBA behaald. Alhoewel opleiding niet allesbepalend is, is het nog steeds een cruciale voorwaarde voor succes. Het volgen van een MBA opleiding kan nog steeds een belangrijke stap zijn in je carrière. Om je doorzettingsvermogen, inzet en nieuwsgierigheid invulling te geven en aan te tonen, en om je netwerk te vergroten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *