Maatschappelijk verantwoord ondernemen gemeengoed

Was slechts enkele jaren geleden Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO, op zijn Engels Corporate Social Responsability) nog een pril nieuw vakgebied, inmiddels is het duurzame ondernemen gemeengoed. Bij alle belangrijke topinstituten met een toonaangevende business school worden vakken gegeven op het gebied van duurzaam ondernemen, zoals Sustainable Finance, Social Enterprise, Impact Investing of Sustainability. Hiermee heeft MVO een basisplek verkregen naast de vele andere disciplines en facetten die bij een MBA opleiding behoren.

Social Enterprise

Met name Social Entreprise blijkt een thema dat breed wordt opgepakt. Social enterprises zijn sociale ondernemingen. Dit zijn ondernemingen die de maatschappelijke missie van hun bedrijf (‘de wereld verbeteren’) voorop stellen en waarvoor geld verdienen van secundair belang is. Geld verdienen is niet het doel, maar een middel, namelijk om de werkelijke missie te bereiken, het creëren van maatschappelijke impact.

Geld verdienen met MVO mag (?)

Wij zijn erg benieuwd welke ontwikkelingen en ervaringen in deze richting worden ontdekt, met name op het gebied van ethiek en transparantie. Het mengen van openbare / publieke en private belangen vergt veel van een onderneming. Mag je geld verdienen aan het goede doel? Zo is er al jaren commotie rondom de Nationale Postcode Loterij en de verdiensten van oprichter Boudewijn Poelmann. PwC vindt in algemene zin dat winst nemen door aandeelhouders mag. Ondernemen en iets goeds doen voor de maatschappij kan dus samengaan. En dit geeft invulling aan de behoefte van de jongere generaties om iets zinvols te doen, dat meer inhoudt dan simpelweg geld verdienen. Maar echt iets toevoegen aan de wereld.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *