Hoe kies je een goede MBA opleiding?

Er zijn vele redenen voor het doen van een MBA opleiding, voordelen zijn onder andere een (vaak) flinke salarisstijging, het opdoen van een internationaal netwerk en het vergaren van nieuwe inzichten op het gebied van de bedrijfskunde. Omdat MBA een onbeschermde term is, kan in principe iedere cursusopleider een MBA-programma starten. Dit levert veel diversiteit op binnen de cursusaanbieders. Als je twijfelt over het kiezen van een MBA opleiding zijn er echter verschillende mogelijkheden, die wellicht niet allemaal aan je eisen voldoen.

Vormen
Hoewel MBA-opleidingen voornamelijk in voltijd en deeltijd programma’s worden aangeboden zijn er ook andere mogelijkheden om MBA onderwijs te volgen. Verschillende instituten bieden online programma’s aan, voorbeelden hiervan zijn de Australische IDP en Rushmore. Ook zijn er mogelijkheden die online learning en praktijkonderwijs met elkaar combineren, een voorbeeld daarvan is Euro MBA. Bedenk bij het maken van je keuze welke vorm van leren bij jou past, en wat de voordelen zowel e-learning als praktijkonderwijs zijn. Als je persoonlijk contact belangrijk vindt past praktijkonderwijs misschien meer bij jou, en als je gehecht bent aan flexibiliteit en graag zelfstandig wilt leren kan e-learning voor jou de beste oplossing zijn.

Prijzen
De verschillende MBA-opleidingen fluctueren behoorlijk in hun prijzen. Hoewel alle prijzen gemiddeld een stuk hoger liggen dan de reguliere prijzen binnen het onderwijs (1771 euro collegegeld in 2012), zit er ook tussen de opleidingen zelf een groot prijsverschil. De prijzen zijn vaak afhankelijk van het niveau van de opleiding en de vorm van leren, MBA opleidingen die gegeven worden door middel van e-learning zijn doorgaans een stuk goedkoper dan opleidingen die gebruik maken van praktijkonderwijs. De goedkoopste MBA-opleiding in Nederland is van de LOI en kost €9.500 per jaar en de duurste MBA-opleiding in Nederland is van TiasNimbas en kost €52.500 voor een lesduur van 1,5 jaar.

Internationaal
Behalve de vorm en prijs van de MBA-opleiding is het ook belangrijk om te denken aan het doel wat je drijft tot het overwegen van een MBA. Werk je voor een Nederlands bedrijf, waar vooral je Nederlandse contacten een grote rol spelen, dan is een internationaal georienteerde opleiding misschien niet zo relevant voor jou, tenzij je in de toekomst bij een internationaler ingericht bedrijf wilt werken. Heb je echter ambities om in het buitenland te gaan werken is het misschien voor jou belangrijk om te overwegen om bij een wat internationaler gerichte MBA-opleiding te gaan studeren.

Toelatingseisen
Ook in toelatingseisen varieren de verschillende MBA-opleidingen. Waar sommige geen of slechts enkele ingangseisen hebben, nemen anderen alleen academici aan. Het is dus raadzaam om voordat je je ergens inschrijft te informeren naar de toelatingseisen en kans op toelating. Daarnaast zou je je, om je toelatingskans te vergroten, bij verschillende opleidingen kunnen inschrijven. Ook komt het vaak voor dat je een toelatingstoets moet doen om je vaardigheden op verschillende vlakken te testen, bekende voorbeelden daarvan zijn de GMAT en de TOEFL-toets.

Status Opleidingsinstituut
Doordat de MBA opleidingen verschillen in zowel vorm, prijs, op het gebied van internationaliteit en toelatingseisen, worden er verschillende waarden aan opleidingen toegekend. Een bekend opleidingsinstituut, met strengere toelatingseisen en een (vaak) hogere prijs levert vaak meer erkenning op dan een opleiding van een klein onbekend instituut zonder toelatingseisen.

Beste MBA Opleidingen
Het is lastig om goede overzichten en vergelijkingen te vinden van MBA opleidingen in Nederland. In het verleden publiceerde het SCO-Kohnstamm Instituut de MBA Monitor, echter deze is voor het laatst verschenen in 2006. Hieronder vind je de top 5 van instituten met MBA Opleidingen in Nederland.

1. RSM Erasmus University
2. Nyenrode Business Universiteit
3. Tias Business School
4. TSM Business School
5. NIMBAS

Top 10 MBA opleidingen

Wij hebben op basis van internationale beoordelingen over de afgelopen jaren, zelf een ruwe top 10 gemaakt van MBA opleidingen die in Nederland worden aangeboden. Niet een objectieve vergelijking, maar een globale indruk van de status van de diverse Executive MBA’s die worden aangeboden.

Bekijk het complete overzicht van MBA opleidingen in Nederland.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version