Biedt management meerwaarde?

De meningen zijn verdeeld over het belang van management in organisaties en bedrijven. Jos Verveen vindt alle managementliteratuur onwetenschappelijke onzin. Hij is niet tegen leiders of leidinggevenden, die zijn gewoon nodig. Maar dan wel met inhoudelijke kennis en betrokkenheid bij het primaire proces van de organisatie. En niet managers die zich alleen maar bezig houden met hoe anderen hun werk zouden moeten doen. Goede voorbeelden zijn Steve Jobs en John de Mol; “Die bemoeien zich, tegen de trend dat je als leider koste wat kost moet delegeren, met ieder detail. Dat is blijkbaar hun kracht.” Ook familiebedrijven zijn plekken waar het managersvirus nog geen vat op heeft gekregen, en daardoor zelfs beter presteren.

Bullshit management is de centrale term van het boek; de bullshit woordenlijst bestaat uit woorden als dilemmatraining, heimweemarketing, lean six sigma black belt en management by walking around. Allemaal onzin volgens de auteur. Het grotere belang van het bedrijf en de drive van medewerkers wordt niet bepaald door het uitkeren van bonussen en door excel-management met de hele dag targets stellen en lijstjes maken.

Dit boek is zeer ontnuchterend voor alle managers die zo graag een MBA opleiding of andere managementopleiding willen volgen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *